Activiteitenaanbod

Marron biedt activiteiten, aan de hand van een maandthema. Om elk kind bij het thema te betrekken bieden we activiteiten aan aangepast op verschillende leeftijdsgroepen. We hanteren drie verschillende leeftijdsgroepen: 0 t/m 1,5 jaar, 1,5 t/m 2,5 jaar en 2,5 t/m 4 jaar. Hierdoor ontstaat er een aanbod voor elk kind en zijn ontwikkelingsfase. Het aanbod bestaat uit zowel lichamelijke doe activiteiten als knutselactiviteiten. Naast deze activiteiten zullen we ook boekjes voorlezen en liedjes zingen die bij het thema horen. Ook mogen de kinderen, die dat willen, meehelpen met onze huishoudelijke taken. Zoals de was in de wasmachine doen, de was opvouwen en de tafel dekken en afruimen. We vinden het bij Marron Kinderdagverblijf erg belangrijk om het kind als individu altijd voorop te stellen en aan te sluiten op zijn persoonlijke behoeften.

Babygroep (0 t/m 1,5 jaar): de activiteiten voor deze groep kinderen hebben voornamelijk te maken met het kennis maken en het ontdekken van nieuwe dingen. De knutselactiviteiten zijn voornamelijk met hand- en/of voetafdruk, of vingerverf waardoor de kinderen kennis kunnen maken met verf. Want dit is voor deze groep kinderen alleen nog heel koud en nat. Wij willen ze fijne ervaringen op laten doen, zodat wanneer ze ouder zijn deze ontdekkingsstappen al bekend voor ze zijn. Naast knutselactiviteiten bieden we ook doe-activiteiten aan, waarbij het ontdekken ook centraal staat. Dit kan kennis maken met verschillende structuren zowel in voeding als van materiaal zijn. Ook samen boekjes lezen en samen in de spiegel kijken zijn activiteiten die wij met deze leeftijdsgroep doen.

Dreumesgroep (1,5 t/m 2,5 jaar): voor deze kinderen kunnen we de activiteiten al wat meer uitbreiden. We houden er wel rekening mee dat veel nog nieuw is en dat de spanningsboog nog laag is. Daarom bieden we één vaardigheid per activiteit aan, denk aan bijvoorbeeld verven, plakken, stempelen, scheuren. De kinderen kunnen zelf proberen te verven met een kwast. Of zelf lijm met een kwast op papier smeren. Bij de doe-activiteiten horen onder andere torens bouwen, verstoppen of liedjes zingen en daarbij bijpassende bewegingen maken. Misschien kunnen ze nog niet alles zelf maar met een beetje hulp kunnen deze kinderen al heel veel.

Peutergroep (2,5 t/m 4 jaar): omdat deze kinderen al veel kennis hebben, kunnen we voor deze groep kinderen vaardigheden met elkaar gaan combineren. Denk aan papier scheuren en er propjes van maken, knippen en opplakken, bepaalde voorwerpen in bij de juiste categorieën zetten. Ook de doe-activiteiten zijn uitgebreider, zoals een parcours lopen, ballen gooien en vangen. Tijdens het spel laten we de kinderen ook opgaan in hun eigen fantasie.

 

Uitstapjes

Naast de gezellige activiteiten op het kinderdagverblijf gaan de kinderen bij goed weer ook mee op korte uitstapjes. Een bezoek aan de weekmarkt op de woensdagochtend hoort hier zeker bij. Daarnaast genieten we met ons allen van de prachtige omgeving door regelmatig te wandelen, bijvoorbeeld naar de IJssel om naar de boten te kijken.

De Plataan

Twee keer per maand bezoeken de kinderen vanaf 1,5 jaar op donderdagochtend het zorgcentrum De Plataan. Dit bejaardentehuis ligt op loopafstand van het kinderdagverblijf. De kinderen en de ouderen hebben een gezellige ochtend waarbij spelletjes gedaan worden en liedjes gezongen. Er gaan altijd twee leidsters mee. Zowel de kinderen als de ouderen genieten van dit bezoek.

Verjaardag vieren

Bij Marron wordt altijd aandacht besteed aan ieders verjaardag. Ouders mogen voor de kinderen een gezonde traktatie meenemen. De jarige krijgt een feestmuts op, er wordt luidkeels gezonden en hij/zij mag zelf trakteren. Altijd weer een feestje.

Maand thema's

Elke maand wordt er met een thema gewerkt. Er worden steeds weer nieuwe thema's verzonnen zoals: kamperen, insecten, koken of familie. Er is ook aandacht voor de jaarlijkse terugkerende seizoenen en feestdagen. . 

Tijdens knutselactiviteiten, uitstapjes of gesprekjes gaan de leidsters in op het thema van de maand. 

De thema's worden met de leidsters uitgekozen en hierdoor is het mogelijk om de behoefte van de kinderen te gebruiken bij de themakeuze. Ook heeft Marron een voorlees coördinator die passend bij het thema de voorleesboekjes selecteert in overleg met de Bibliotheek Veluwezoom.  

 

Kindergym

Elke maand gaat Marron samen met een aantal kinderen gezellig gymmen bij de sportschool. Deze sportlocatie ligt op loopafstand van het kinderdagverblijf. Lomar Sportvilla heeft een speciaal aanbod voor kinderen vanaf 2 jaar, er wordt gebruik gemaak van het lesprogramma BORN TO MOVE. Per keer kunnen een aantal ouders van Marron mee als begeleiding. Lijkt u dit leuk, dan kunt u dit aan de leidster op de groep doorgeven. 

 

feedback
feedback